Ismét szegedi „Lendületes” kutató mutatkozik be a Magyar Kémikusok Lapjának 2022. szeptemberi számában

Szalay Péter ígéretes fiatal kémikusokat bemutató sorozatában Csapó Editet a Szegedi Tudományegyetem MTA–SZTE „Lendület” Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoportjának vezetőjét kérdezte munkájáról és karrierjéről

Szalay Péter az ELTE Fizikai Kémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára 2022 áprilisában indította el a Magyar Kémikusok Lapjában  az "Ígéretes fiatal kémikusaink" című rovatát. Az új sorozat a fiatalabb korosztályhoz tartozó és nemzetközi viszonylatban is sikeresnek mondható Magyarországon dolgozó kémikusokat igyekszik bemutatni. Nem titkolt cél, hogy ezen életutak bemutatásán keresztül a még fiatalabb generáció kapjon ösztönzést. A sorozat bizonyítja, hogy hazai kutatóhelyen is lehet sikeres kutatócsoportot építeni és nemzetközi elismerést kivívó tudományos eredményeket elérni. Az ígéretes fiatal kutatókkal készített interjúk mutatják be hogyan lehet valaki sikeres napjaink tudományos életében, továbbá azt, hogy milyen munka- és karrier szemlélet szükséges a kultúrcsoportok felépítéséhez és fenntartásához. A 2022-es év áprilisában Czakó Gáborral a SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, MTA–SZTE „Lendület” Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoport vezetőjével készült interjú. Júniusban a tanszék korábbi „Lendületes”-ét Janáky Csabát kérdezte a rovatvezető, a jelenleg ERC (European Research Council) támogatást elnyert Fotoelektrokémiai Kutatócsoport munkájáról. Szeptemberben pedig a tanszék negyedik „Lendületes”-ével Csapó Edittel, a MTA-SZTE "Lendület" Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoportjának vezetőjével beszélgetett kutatásairól és karrierjéről.


A MTA Lendület programjának, egy korábban elnyert „OTKA” fiatal kutatói kiválósági pályázatnak és további egyéni pályázati sikereknek köszönhetően Csapó Edit kutatócsoportjában jelenleg 10 fő állandó munkatárs dolgozik. Közülük négy fő posztdoktor kutatóként járul hozzá a csoport munkájához, közöttük van, aki már 7 éve, és olyan is, aki csupán tavaly szerzett fokozatot. A csoportvezető jelenleg négy PhD hallgató munkáját irányítja, közülük ketten 2022 tavaszán tettek komplex vizsgát, míg a legifjabb szeptemberben kezdte meg doktori tanulmányait. A kutatási munka kísérleti részének kivitelezésében további két vegyész végzettségű kutató nyújt segítséget, míg diákköri munka, szakdolgozat és diplomamunka kapcsán jelen leg 9 kémia BSc-, kémia MSc- és gyógyszerész szakos hallgató dolgozik a csoportban.

A Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, időrendben harmadik „Lendületes” kutatójával Szilágyi Istvánnal, aki idén ismét elnyerte a program „Haladó” szintű támogatását, a Magyar Kémikusok Lapjának valamely következő számában olvashatunk majd interjút.

Ezúton is gratulálunk csoportunk minden tagja nevében a SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék kutatóinak kiemelkedő eredményeihez, további sok sikert és jó egészséget kívánunk további munkájukhoz.