Bolyai János Kutatási Ösztöndíjjal ismerte el a MTA elnöke által felkért Kuratórium Dr. Varga Viktória kutatómunkáját

„Hatóanyag-hordozó kölcsönhatások szerepe a kapszulázásban és kioldódásban” című pályázatával 2021-ben Dr. Varga Viktória elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját.

Dr. Varga Viktória kutatómunkájának ösztönzésére és elismerésére az MTA elnöke által felkért és a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi keretei között működő Kuratórium nyilvános pályázati rendszerben ítélte oda a MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. Viktória a „Hatóanyag-hordozó kölcsönhatások szerepe a kapszulázásban és kioldódásban” című pályázatával a Prémium posztdoktori kutatói program keretében megkezdett kutatási munkát folytatja. A most elnyert ösztöndíj további három éven keresztül biztosít anyagi támogatást a kutatás sikerességéhez. Különösen büszkék vagyunk az elismerésre hiszen napjainkban rendkívül népszerű kutatási téma a nanorészecskék alkalmazása az orvostudományban, a tématerületen sok kiváló és tehetséges kutató dolgozik, így csak a legkiemelkedőbb eredményeket elérő kutatók számíthatnak a díj elnyerésére.

A nemzetközi szinten intenzíven vizsgált tématerületen tett erőfeszítések dacára csupán néhány klinikailag jóváhagyott nano-alapú gyógyászati termék elérhető a piacon, melyek jelentős része valamilyen liposzóma alapú készítmény. A klinikai fázisba kerülő készítmények sikerességéhez elengedhetetlen az intelligens hatóanyag hordozó rendszerek tudatos tervezése, amelyhez elengedhetetlen az alapvető kolloidkémiai kísérletek ezen rendszerekre történő optimalizálása. Korábbi kutatási eredményeit felhasználva Viktória a liposzóma és szérum albumin alapú nanorészecskék előállítása, a hatóanyag-hordozó kölcsönhatás kvantitatív megismerése és a hatóanyag kioldódási tulajdonságainak vizsgálata útján igyekszik hozzájárulni újabb nano-alapú gyógyászati termékek fejlesztéséhez. A Kutatócsoportunk minden tagja nevében gratulálunk az elismeréshez és sok sikert kívánunk a további munkához.