Ismét egy szegedi tudósnő kapta a L’Oréal díját - szeged.hu

Hazajár már a Nőkért és tudományért díj Szegedre, 16 éves fennállása alatt most nyolcadik alkalommal kapta szegedi kutatónő a L’Oréal és az UNESCO elismerését.

A kémiában és etológiában előremutató munkát végző, kivételes tehetségű magyar kutatónőnek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a négymillió forint összdíjazású elismerést. A díjjal az adományozók azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő váljon ismertté és elismertté. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Vegytani Intézetének főmunkatársa olyan aranytartalmú vegyületeket vizsgál, amelyek fluoreszkáló szenzorként a gyógyszerek hatóanyagainak útját kísérik végig a szervezetben.

A kutatónő által használt anyagok szó szerint rávilágítanak a testben történő olyan változásokra, amikor bizonyos molekulák a természetestől eltérő módon alakulnak át. Vizsgálatainak eredményei a jövőben a hatékonyabb és eredményesebb gyógyszerfejlesztéseket segíthetik.

Forrás: szeged.hu