Boldog lett a nőnap

A Nők a Tudományban Kiválósági Díjat anyagtudomány és nanotechnológia kategóriában idén Csapó Edit egyetemi adjunktus, az MTA-SZTE Lendület Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoport vezetője vehette át.

A Nők a Tudományban Egyesület a nemzetközi nőnaphoz kötődően évek óta olyan kutatónőket ismer el Kivalosagi Dijával, akik nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesítenek és a pályaválasztás előtt álló lányok számára népszerűsíthetik a mérnöki és tudományos pályát. Csapó Edit a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa az oktatás mellett közel 12 éve foglalkozik aranytartalmú nanoszerkezetű anyagokkal. Kutatócsoportjával egyrészt olyan szenzorokat terveznek, amelyek a jövőben gyorsan és hatékonyan ismerhetik fel az emberi szervezet tumoros sejtjeit. Egyelőre nem pontosan ismert, hogy ezek a nemesfém nano-objektumok milyen fehérjékkel, receptorokkal és hogyan lépnek kölcsönhatásba, így ezt a kérdéskört is próbálják minél részletesebben vizsgálni. Emellett nanoméretű hordozó rendszereket fejlesztenek, amelyek révén egy adott gyógyszermolekula a szervezetben célzott helyre juttatható el, és a hatóanyag felszabadulása időben is szabályozható. 


A Nők a Tudományban Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével idén kilencedik alkalommal tüntetett ki kutatónőket. Csapó Edit mellett a díjat Majorosné Lublóy Éva, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense és Illés Klára az Agrártudományi Kutatóközpont laboratóriumi asszisztense vehette át 2022. március 8-án az MTA székházában rendezett ünnepélyes díjátadón.


Külön öröm, hogy a járványügyi helyzet javulása miatt, előzetes regisztrációt követően a díjban részesülő hölgyek családtagjai, barátai és munkatársai is részt vehettek az eseményen. A jeles eseményen így kutatócsoportunk további két tagja, Kovács Alexandra PhD-hallgató és Dr. Varga Norbert tudományos munkatárs is részt vehetett.