Megint egy mérföldkő

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának dísztermében rendezett átadóünnepségen az új dékánokkal, igazgatókkal, intézet- és tanszékvezetőkkel együtt vette át docensi kinevezését Dr. Csapó Edit egyetemi adjunktus.

A dékánok, intézet- és tanszékvezetők, valamint egyetemi és főiskolai tanárok, docensek, továbbá a professor emeriták és emeritusok évek óta a humánpolitikai díjátadó ünnepség keretében vehetik át kinevezéseiket. Az idei évben 2024. július 2-án, kedden megrendezett átadón a kinevezések mellett rektori és kancellári elismerő oklevelek és közoktatási életműdíj is átadásra kerültek a kiemelkedő teljesítményt nyújtó oktatók és dolgozók részére.

Dr. Csapó Edit docensi kinevezését eredményes oktatói és sikeres kutatói munkássága, valamint tudományos közéleti tevékenysége révén érdemelte ki. Már hallgatóként részt vett oktatási feladatok ellátásában, a Debreceni Egyetemen demonstrátorként (2004-2005) és PhD hallgatóként (2006-2009) is rendszeresen vállalt szerepet a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék oktatási feladatainak ellátásában laboratóriumi gyakorlatok és szemináriumok vezetése kapcsán. 2010-ben csatlakozott a SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézetéhez, tudományos munkatársként tagja volt a Prof. Dékány Imre (2012-2017), majd tudományos főmunkatársként a Prof. Tóth Gábor (2017-2021) által irányított MTA támogatású Kutatócsoportoknak. 2017-ben kapott egyetemi adjunktusi kinevezést a SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékére, ahol oktatási munkám elismeréseként a 2018/2019. tanév „Legjobb előadó oktatónak” választottak a gyógyszerészhallgatók, majd 2020-ban a TTIK kiváló oktatójának járó Aranykréta díjat nyerte el a Kar hallgatóinak szavazata alapján. 2021-től a MTA Lendület programjának támogatásával az említett Tanszéken alapítottot Kutatócsoportot, emellett a kiemelkedő oktatási tevékenysége elismeréseként Szegedi Tudományegyetem Szenátusa „Az év Fiatal Oktatója” Elismerő Oklevéllel tüntette ki. 

Egyetemi adjunktusi kinevezésével párhuzamosan a TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéken az Általános kémiai (2017-), Fizikai Kémiai és Kolloidkémiai (2017-) laboratóriumi gyakorlatok vezetésével bővült oktatói munkássága, 2017 és 2023 között a Kolloidika gyógyszerészeknek előadás vezető oktatója volt. A 2022/23-as tanév első félévétől a Kémiai számítások biológia szakosoknak és természettudományi szakon elnevezésű kurzus oktatását is elvállalta, ahol a tematika kidolgozása mellett a kurzus felelőseként I. éves biológia BSc és I. éves természettudományi szakos hallgatókat oktat nappali és levelező szakon egyaránt. 2023-tól tovább bővült oktatói feladatköre az Általános kémia előadással, amelyet I. éves gyógyszerész szakos hallgatóknak tart magyar és angol nyelven. Továbbá szintén a 2023-as évben vette át a kémiatudomány tudományágban a habilitált doktori címet. Iskolateremtő munkásságát igazolja, hogy 2017 óta szakdolgozat/diplomamunka témavezetője volt 22 BSc/MSc hallgatónak, továbbá 3 PhD hallgatója védte meg doktori értekezését. Jelenleg témavezetője 5 szakdolgozónak és diplomamunkás hallgatónak, valamint 5 PhD hallgató munkáját irányítja, akik közül két fő már benyújtotta az értekezését.

Oktatási tevékenysége mellett nemzetközi szinten eredményesnek ítélt kutatási munkáját bizonyítja, több mint 100 tudományos szakcikke, amelyek közül 36-nak első, utolsó vagy levelező szerzőjeként tartják számon. A rangos nemzetközi folyóiratokban megjelent dolgozatok kumulatív impakt faktora 400 feletti és a mai napig több mint 1200 alkalommal idéztek független szerzők.

Kutatócsoportunk minden tagja nevében szívből gratulálunk a docensi kinevezéséhez és sok sikert kívánunk a további munkához.