Az MTA Lendület Programjának idei nyertesei közt Dr. Csapó Edit

Dr. Csapó Edit a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi tanszékének adjunktusa a Lendület I. kategóriában először pályázott és nyert támogatást „Nemesfém nanoszerkezetek fejlesztése orvosbiológiai alkalmazásokra” című kutatási témájával.

Az idei évben 64 érvényes pályamunka érkezett a Lendület program I. és II. kategóriájának felhívására. Közülük a Lendület I. kategóriában 10, míg a Lendület II. kategóriában 5 kiváló tudós alakíthat kutatócsoportot befogadó intézményében.


A Lendület I. támogatásra azok a kiváló fiatal kutatók pályázhatnak, akik nem töltötték be 38. életévüket és PhD-fokozatukat 2017. szeptember 1. előtt szerezték meg. Elvárás, hogy a pályázó korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatok nyertese legyen és tudományos mutatóit folyamatosan növekvő tendencia jellemezze. A lendület program nyertesei az MTA Székházában 2021. szeptember 29-én megrendezett ünnepségen vehették át az önálló kutatócsoport alapításának lehetőségét jelképező oklevelet, majd az ünnepség keretében az új Lendület-kutatócsoport-vezetők röviden ismertették kutatási programjukat.

A Dr. Csapó Edit által korábban és jelenleg vezetett (Nanohibrid Struktúrák Kutatócsoport és FK 131446 OTKA pályázat) kutatócsoport minden tagja és csatlakozott kutatója nevében gratulálunk az újabb elismeréshez és sok sikert kívánunk a további munkához.

A támogatási szerződés megkötését követően az MTA-SZTE Lendület Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoport 2012. november 1-től kezdi meg a működést. A csoport tagjairól és munkájáról az alábbi linken hamarosan elérhető lesz minden közérdekű információ.

MTA-SZTE Lendület Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoport

A jelenlegi és a hamarosan megalakuló kutatócsoport munkájának néhány aspektusa a Szeged Televízió "Kvantum" című tudományos ismeretterjesztő műsorában került bemutatásra. A 2021. augusztusában bemutatott adás az alábbi linken tekinthető meg.

Kvantum 2021.08.28.